ברוכים הבאים לבלוג. לשאלות בנושא חובות ללא התחייבות חייגו: 058-7471234
עו"ד ירון אילון ועו"ד עמרי אושינסקי פורסם 31.08.2023, 17:55
קיבלתם אזהרה מלשכת ההוצאה לפועל? אסור להתעלם ממכתב האזהרה!
לאחר שהזוכה פתח תיק הוצאה לפועל כנגד החייב, תישלח לו אזהרה.
האזהרה תכלול, לפי הענין, הודעה לחייב בשפה פשוטה וברורה:
אם אין ביכולתו לעמוד בתשלום החוב הפסוק במלואו או בתשלומים שנקבעו לו, עליו להתייצב לחקירת יכולת בלשכת ההוצאה לפועל ( לשכה לבחירתו), בתוך 21 ימים מיום המצאת האזהרה או בתוך מועד אחר שנקבע באזהרה, ולהמציא מסמכים שיפורטו באזהרה;
החייב יוזהר, בין היתר, כי אם לא ישלם את החוב הפסוק או את התשלומים ולא יתייצב לחקירת יכולת, יראו אותו כחייב המשתמט מתשלום חובותיו ויהיה ניתן לדרוש מסירת מידע עליו בלא הסכמתו מרשימת גורמים, להטיל עליו הגבלות כאמור בפרק ו'1, לרשום אותו במרשם החייבים המשתמטים כאמור בפרק ו'2 או לנקוט הליכי הבאה ומאסר לפי פרק ז'2, ואם נבע החוב הפסוק ממזונות המגיעים לפי פסק דין למזונות – יהיה ניתן לקבל מידע על קיומו של החוב לפי הוראות סעיף 7ב3 או לבקש מידע על גובה החוב לפי הוראות סעיף 7ב4 (סעיף 7(א1) לחוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967)
לא פעם, חייבים עושים את הטעות ומתעלמים ממכתב האזהרה או מתחמקים ממנו, בזמן שהחייבים חושבים שאם הם לא מכירים בחוב, אז החוב יעלם מעצמו ומכתב האזהרה ישכח על ידי הזוכה.
כשהחייב מקבל את האזהרה או אחד מבני משפחתו הגרים עימו וחותמים לשליח על טופס קבלת האזהרה, הפעולה נקראת "המצאה" (המצאה מלאה). המשמעות היא שהחייב מודע לתוכן האזהרה ואם הוא בוחר להתעלם, אחרי זה יהיה לו קשה לבוא בטענות שננקטו כנגדו סנקציות לדוגמה: עיקולים, הגבלות וצו עיכוב יציאה מהארץ וכו' וכן בקשות שיכל להגיש במועד, החייב יידרש להגיש בקשות מסוימות עם בקשה למתן ארכה ולנמק מדוע הוא לא פעל במסגרת הזמנים שהוקצבה לו באזהרה.
מהרגע שהחייב קיבל את האזהרה או סירב לקבל את האזהרה או שאחד מבני משפחתו (הנחזים להיות מעל גיל 18) חותמים על קבלת האזהרה, שעון החול מתחיל לרוץ ובהתאם לזמנים, יוכל הזוכה בתיק ההוצאה לפועל לנקוט בסנקציות שונות כנגד החייב.
מלכוד נוסף שקיים, היא שברגע שהחייב מגיש בקשה בתיק ההוצאה לפועל, הגשת הבקשה תיחשב לכך שהחייב קיבל את האזהרה בהמצאה מלאה ושעון הזמן מתחיל לרוץ כנגדו. כלומר, ברגע שהחייב הגיש בקשה בתיק ההוצאה לפועל, החייב לא יוכל לטעון שהוא לא קיבל את האזהרה.
במקרים אחרים בהם חייב לא נמצא בביתו ומתחמק מהשליח, אם השליח ידביק לו את האזהרה 3 פעמים על דלת הבית/ הדירה, וביקר בביתו של החייב 3 פעמים במועדים שונים והחייב לא נמצא - הדבר יכול להיחשב כ"המצאה חלקית" והזוכה יוכל לפעול להטלת חלק מהסנקציות כנגד החייב.
אם קיבלתם מכתב אזהרה מלשכת ההוצאה לפועל, אל תמתינו ודאגו לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין הוצאה לפועל.
בשום מצב, אסור להתעלם מאזהרה מהוצאה לפועל ומומלץ לפעול "בזמן אמת" כדי לטפל בתיק ההוצאה לפועל.
התעלמות או השתהות בטיפול התיק עלולה להוביל לכך שהזוכה יתחיל לנקוט בהליכי גביה כנגד החייב.
ככל שהחייב פועל לפי האזהרה ונניח שאינו מסוגל לשלם את מלוא החוב בתשלום אחד, יוכל החייב להגיש בקשה לפריסת החוב ולמנוע נקיטת הליכי גבייה לא נעימים כמו שיובא בצו הבאה לחקירה בלשכת ההוצאה לפועל. במקרה אחר, אם החייב לא מכיר בחוב, הוא יוכל להתנגד לחוב וככל שהתנגדותו מוצדקת, הדבר יכול להביא למניעת עוגמת נפש רבה לחייב, לסגירת תיק ההוצאה לפועל וחיוב הזוכה בהוצאות לטובת החייב.